De Latijnse naam van paprika luidt: ‘Capsicum Annuum’. De groente (want dat is paprika) komt van oorsprong uit de tropische en subtropische streken van Midden-Amerika. Columbus heeft tijdens zijn ontdekkingsreis door Amerika bij de Indianen kennisgemaakt met de paprika. Zij gebruikten de paprika gemalen door hun voedsel. Door de scherpe smaak dacht Columbus dat het een soort peper was. Hij bracht de paprika mee naar Europa. In Engeland wordt de paprika daarom nog altijd pepper of bell pepper genoemd. In Europa staat de paprika bekend als groente uit de Balkan. Paprika was daar al heel lang populair voordat deze in de rest van Europa bekend werd. Voor de Noordwest-Europese markt zijn Nederland en Spanje de belangrijkste paprikaproducenten.
Bij de zoektocht naar een manier voor duurzame productie van paprika’s, kwamen de gebroeders Reedijk terecht in het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe, waar men bezig was synergie te vinden tussen industrie en tuinbouw. Momenteel wordt 8 ha. paprika geteeld zonder gasaansluiting. De verwarming van de kassen komt rechtstreeks van de omgelegen industrie.
Meer lezen over deze unieke manier van energie? Neem eens een kijkje op de website van warmco.
Onze kas wordt geleid door eigenaren Johan en Piet Reedijk en Jeffrey Koster. Daarnaast zijn er dagelijks zo’n 30 mensen in de weer om alle paprika’s de verzorging te geven die ze nodig hebben. Al onze medewerkers voelen de passie voor dit prachtige en gezonde product.
Een kijkje nemen in ons bedrijf? Bekijk hier onze bedrijfsfilm!
Kwekerij De Westerschelde heeft ervoor gekozen zich te vestigen in het meest duurzame glastuinbouwgebied van Nederland, glastuinbouw Terneuzen. De Westerschelde onderscheidt zich van andere producenten door de wijze waarop de kassen verwarmd worden en de CO2 voor de groei van het gewas wordt toegediend.
De warmte en de CO2 zijn feitelijk 'afval' van de naastgelegen Yara fabriek. Daar waar dit tot voor kort nog het milieu in verdween, worden ze nu gebruikt om paprika’s mee te kweken. Het is zelfs zo dat Kwekerij De Westerschelde niet beschikt over een gasaansluiting, dat is uniek in de glastuinbouw.
Door gebruik te maken van steenwol als groeimedium voor de planten is ook hier gekozen voor een duurzame oplossing. Na het teeltseizoen wordt de steenwol verzameld en weer gerecycled.
Alle overtollige watergift wordt opgevangen, ontsmet en vervolgens weer hergebruikt zodat er geen meststoffen in het milieu belanden.
Ter bestrijding van diverse plagen die een paprikagewas kunnen aantasten gebruikt De Westerschelde biologische bestrijders om een evenwicht in het gewas te creëren. Een aantal voorbeelden zijn tegen trips wordt orius en swirski uitgezet. En ook voor spint, luis, varenrouwmug en mineervlieg wordt gekozen voor een ecologisch verantwoorde bestrijdingswijze.
In het gebied is ook een klein opleidingscentrum gevestigd voor mensen die op zoek zijn naar een baan. Hier kunnen ze eerst eens 'snuffelen’ aan de tuinbouw om vervolgens door te kunnen stromen. Ook bij De Westerschelde werken inmiddels mensen die op deze wijze gelukkig weer een baan hebben gevonden.
Bij De Westerschelde maken we ook soms gebruik van mensen die een beperking hebben en die werken bij Dethon. Deze mensen kunnen we inzetten voor eenvoudige werkzaamheden.
Sinds kort is kwekerij De Westerschelde milieukeur gecertificeerd. Hierin is De Westerschelde bijna uniek in de paprikateelt in Europa en dus wie de meest verantwoorde paprika’s wil kopen, moet bij De Westerschelde zijn.
Belangrijkste pijlers om het certificaat te mogen voeren:
- energiezuinig - goed personeelsbeleid - reductie gewasbeschermingmiddelen - duurzaam omgevingsbeleid - afvalstromen onder controle - gesloten waterhuishouding - biologische bestrijding maximeren |
Voor verdere uitleg verwijzen wij naar de website www.milieukeur.nl
Bent u geïnteresseerd in de bijzonder duurzaam geteelde rode, gele, groene en oranje paprika's van Kwekerij De Westerschelde? Deze zijn te koop bij veiling ZON. Voor info kunt u contact opnemen met veiling ZON op het nummer +31 (0)77 3239999.
Standaard worden ze verpakt in de 5 kg doos van veiling ZON, echter zijn in overleg alle verpakkingen mogelijk.
Kwekerij De Westerschelde is lid van telersvereniging Pamosa, de vereniging van paprikatelers aangesloten bij veiling ZON.Dit bedrijf is als lid aangesloten bij de GMO-erkende telersvereniging ZON, de verkoop van onze producten geschiedt uitsluitend via ZON.
kantoor@dewesterschelde.nl
Bekijk onze bedrijfsfilm
Hier zijn onze verkooppunten
Zeeuws-Vlaanderen:
|
Walcheren/Noord en Zuid Beveland:
|
Schouwen Duiveland:
|
Goeree Overflakkee:
|
Voorne Putten/ Hoekse Waard:
|
Rotterdam:
|
Groothandel:
|